Bahan-Bahannya :
600 gm keladi
5 gm gula
3 gm garam
5 gm stok ayam
10 gm tepung tamin
150 gm air
3 liter minyak
Cara menyediakannya :
1. Keladi hendaklah dikukus dan dihancur lumat...
2. Didihkan air bersama tepung tamin...
3. Masukkan keladi, stok ayam, garam dan gula.
4. Gaul semua bahan sehingga menjadi doh...
5. Jadikan doh dalam bentuk bulat dan berlubang di bahagian tengah.
6. Panaskan minyak dan goreng gelungan keladi.
7. Apabila keladi kembang, cepat-cepat angkat untuk mengelak daripada berminyak..
8. Masukkan sos ayam ke dalam gelungan keladi.
Bahan Sos:
500 gm ayam (potong kecil)
100 gm bawang besar (potong kiub)
100 gm serbuk cili hijau
Cara menyediakannya :
1. Panaskan kuali dengan minyak. Goreng ayam yang dipotong kecil...
2.Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali..
wahhh!!! pandai masak!! :-0
ReplyDelete